ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΚΟΣ
ΘΕΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΕΙΣΑΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ: Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Σύντομη περιγραφή της διατριβής
Η έννοια της προπαγάνδας, οι μορφές και οι εφαρμογές της έχουν αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε ερευνητικό επίπεδο σε μέσα επικοινωνίας όπως οι εφημερίδες και τα περιοδικά, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση. Έχοντας σαν αφετηρία το θεωρητικό αυτό υπόβαθρο, η παρούσα διατριβή αποσκοπεί στο να μελετήσει την προπαγάνδα όπως αυτή εκδηλώνεται στο υστερο-νεωτερικό πληροφοριακό περιβάλλον του διαδικτύου. Ενός υπερ-μέσου (όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς) που συνδυάζει, τόσο διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας (και λόγου), όσο και διαφορετική δομή και τρόπο λειτουργίας που επηρεάζει τον τρόπο κυκλοφορίας και διανομής της πληροφορίας (άρα και της προπαγάνδας). Η «εξαφάνιση» της διάκρισης μεταξύ πομπού και δέκτη που ισχύει στα «παραδοσιακά» μέσα (έντυπα και ηλεκτρονικά), και η εισαγωγή των εννοιών της αμφίδρομης επικοινωνίας και της αλληλεπίδρασης, καθιστά το διαδίκτυο ιδανικό χώρο διάδοσης προπαγανδιστικών μηνυμάτων, με κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις. Μέσα σε αυτό το επικοινωνιακό περιβάλλον αναζητούνται τα χαρακτηριστικά του προπαγανδιστικού λόγου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά έχουν μεταβληθεί σε σχέση με τις πιο «παραδοσιακές» του εφαρμογές, οι τρόποι εκδήλωσής του, ενώ θα γίνει και μια προσπάθεια να αξιολογηθεί και η αποτελεσματικότητά του.
Σύντομο βιογραφικό
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών (2001). Το 2003 αποφοίτησε από το London School of Economics and Political Science αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του εν λόγω Πανεπιστημίου με τίτλο “MSc in New Media, Information and Society (Research Track)”. Σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μελετώντας την προπαγάνδα και τις εφαρμογές της στο χώρο του διαδικτύου. Είναι μέλος ΕΕΔΙΠ του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ. Έχει συμμετάσχει σε δημοσιευμένες και μη έρευνες του Εργαστηρίου και σε συνέδρια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό ως ομιλητής. Επιπρόσθετα συνεργάζεται με τον Επίκουρο Καθηγητή Μανώλη Χαιρετάκη στην οργάνωση της Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών του Τμήματος ΕΜΜΕ και διδάσκει μαθήματα που άπτονται του τομέα της επικοινωνίας και των ΜΜΕ σε ιδιωτικά ιδρύματα.
Επικοινωνία: s.poulakidakos@gmail.com
ΗΡΑ ΙΛΛΙΑΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΘΕΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΕΙΣΑΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ: Η ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ Ε.Ο.Τ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1991-2007: Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΜΈΣΑ ΑΠΟ ΕΝΤΥΠΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΓΛΟΦΩΝΟ ΚΟΙΝΟ.
Σύντομη περιγραφή της διατριβής
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνήσει την εξέλιξη και τις μεταβάσεις από τις οποίες διέρχεται η προβολή της Ελλάδας ως εθνικού προορισμού σε βάθος μιας 15ετιας όπως αυτή καθορίζεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Παράλληλα δίνεται έμφαση στην ανάλυση της οπτικοποίησης του μηνύματος καθώς η εικόνα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εξέλιξης που διαγράφει μέχρι σήμερα το φαινόμενο του τουρισμού.
Σύντομο βιογραφικό
Η Ήρα-Ηλιάνα Παπαδοπούλου έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία (Goldsmiths, University of London), Επικοινωνιακή Πολιτική (City University, London) και Πολιτιστική Διαχείριση (Birkbeck, University of London. Από το 2004 Διευθύνει το Τμήμα Πολιτιστικών της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ενώ τον Ιούνιο του 2010 έλαβε την υποτροφία του DeVos Institute for Arts Management του Kennedy Center για επαγγελματίες Arts Managers από όλον τον κόσμο.
Επικοινωνία: irailiana@hotmail.com
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΟΥΚΑΚΗ
ΘΕΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΕΙΣΑΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ: Η ΘΕΑΤΡΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΚΩΔΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ 2000 ΚΑΙ 2009.
Σύντομη περιγραφή της διατριβής
Αντικείμενο μελέτης αποτελεί η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η τηλεόραση, ως το κυρίαρχο μέσο ενημέρωσης, συντελεί στην κατασκευή της πολιτικής πραγματικότητας. Θα εξετασθεί η χρήση των θεατρικών τεχνικών, αισθητικών εκφραστικών μέσων και κωδίκων, η καταγωγή των τεχνικών αυτών, καθώς και η παρουσίασή τους στην τηλεόραση. Ως βασικό μέλημα της διατριβής αναδεικνύεται η εξέταση των συνεπειών των θεατρικών τεχνικών στην πολιτική επικοινωνία, και η συμβολή τους στη διαμόρφωση του θεσμικού ρόλου της πολιτικής στη σύγχρονη δημοκρατία των Μέσων. Θα μελετηθούν οι λόγοι επικράτησης του θεατρικού διαμέσου της δύναμης της εικόνας, ενώ οι εξωλεκτικοί κώδικες θα αποκωδικοποιηθούν μέσω της κατηγοριοποίησης τους στις εξής ομάδες: γλώσσα του σώματος, σύμβολα και προκαλούμενο συναίσθημα.
Σύντομο βιογραφικό
Απόφοιτος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cardiff και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Πολιτική Επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο του Leeds. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Πολιτικής Επικοινωνίας. Έχει εργασθεί ως αρθρογράφος σε διαδικτυακά portal ειδήσεων και στον τοπικό τύπο, καθώς υπήρξε στέλεχος εταιρικής επικοινωνίας σε εταιρεία συμβούλων επικοινωνίας με ειδίκευση στη διαχείριση κρίσεων. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως κειμενογράφος πολιτικών ομιλιών και αναλαμβάνει τη στρατηγική επικοινωνία πολιτικών προσώπων. Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Είναι μέλος σκακιστικής λέσχης και έχει συμμετάσχει σε πανελλήνιους διαγωνισμούς.
Επικοινωνία: doukaki_a@yahoo.gr
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΤΡΙΜΕΛΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ)
- Στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ: Εννέα (9)
- Στο ΑΠΘ: Μία (1)
- Στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Έξι (6)
- Στο Πανεπιστήμιο Πατρών: Μία (1)
- Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης: Μία (1)